Čelični mostovi – Izabrana poglavlja – Aleksandar Bojović

autor: Aleksandar Bojović
broj stranica: 1131
godina izdanja: 2021.
vrsta uveza: tvrdi uvez
jezik: srpski, latinica

195,00  (1.469,23 kn)

Description

Čelični mostovi – Izabrana poglavlja – Aleksandar Bojović

Iz predgovora:

Mostovi su oduvek bili inspiracija i izazov za inženjere, ali i fascinantne građevine za široku publiku.

Gvozdeni i čelični mostovi, od svoje pojave u 18. veku do danas, pomeraju granice raspona, nosivosti i primene raznih statičkih sistema.

Danas gradnja svakog iole većeg čeličnog mosta, pogotovo železničkog, zahteva široka i temeljna znanja iz mnogih naučnih oblasti, u ma kojoj fazi gradnje – od priprema, preko projektovanja, do izgradnje. Praktično, primenjena su sva znanja i iskustva iz građevinskog konstrukterstva. Zato, knjigu o čeličnim mostovima nazvati „Čelični mostovi“ neralno je, prema tome i pretenziozno i neskromno, i u suštini pogrešno.

Moguće je jedino obraditi osnovne teme, a i to u kratkom izboru i sažeto, dakle, kao izabrana poglavlja. Otuda i naslov ove knjige – „Čelični mostovi. Izabrana poglavlja“.

Knjiga je nastala iz želje autora da posle 40 i više godina inženjerske karijere, uglavnom u oblasti čeličnih konstrukcija i mostova, sumira i prikaže svoja iskustva i stavi ih na raspolaganje kolegama – građevinskim inženjerima-konstruktorima.
Konstrukterstvo danas karakterišu sve složeniji postupci proračuna zahtevani standardima, i sveprisutna
primena računara u svim oblastima. Ponekad se čini da je razmatrani objekat samo povod za veliki festival proračunskih egzibicija. U velikoj meri, a ponekad i sasvim, projektovanje gubi svoj smisao. U prvom planu je proračun, a sam objekat, odnosno most – kao predmet ove knjige, u drugom je planu. Konstruisanje, postupci izrade i montaže, čak i osnovna procena da li je projekat uopšte
uspeo, izostaju u velikoj meri. Tako ponekad imamo apsurdnu situaciju – uspeo proračun projektantski vrlo neuspešnog mosta, loše konstruisanog, neracionalnog po količinama materijala i ceni izgradnje, estetski skromnog.

Ova knjiga trebalo bi da da uravnoteženiju sliku projektovanja čeličnih i spregnutih mostova.