ETIKA U ANESTEZIOLOGIJI I INTENZIVNOM LIJEČENJU – Ozana Katarina Tot

Autor: Ozana Katarina Tot
Godina izdanja: 2023
Opseg: 128 str.
Format: 17×24 cm
Uvez: meki.

20,00  (150,69 kn)

Description

Kada bismo analizirali mjesto etike kroz povijest općenito u društvu, a potom ciljano i u znanosti, trebalo bi nam zasigurno više prostora od ove knjige. Međutim, zamisao je autora približiti etičke norme najosjetljivijeg područja medicine u liječenju teško bolesnih i terminalnih bolesnika.

Kao nastavni sveučilišni udžbenik, knjiga je namijenjena studentima dodiplomske nastave Medicinskog fakulteta Osijek; specijalizanata anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja; studentima dentalne medicine, zdravstvenim djelatnicima, ali i svima koji žele dobiti osnove iz etike u području anesteziologije i intenzivnog liječenja.

Medicinska etika skup je moralnih načela čije se vrijednosti primjenjuju u kliničkoj praksi i znanstvenim istraživanjima. Te vrijednosti uključuju poštovanje autonomije, pravednost, milosrdnost, dobrotvornost, humanost, nediskriminaciju, poštovanje osobnosti i života, a da se ne rangiraju prema važnosti.

Najstariji je kodeks ponašanja liječnika, koji datira iz 5. st. pr. Kr., dakako je Hipokratova zakletva. Ona je temelj svim kasnijim deklaracijama koje su neminovno nastajale kao podrška sve većem razvoju medicine i znanosti, održavajući fokus na poštenom, uravnoteženom i moralnom razmišljanju u svim kulturnim i religijskim pozadinama širom svijeta.