Signal i šum – Nathaniel Read Silver

Autor: Nathaniel Read Silver
Broj stranica: 568
Godina izdanja: 2019.
Vrsta uveza: meki
Dimenzije stranica: 14 x 21
Jezik: hrvatski

42.84 

Description

Ovo je knjiga o informacijama, tehnologiji i znanstvenom napretku.

“Izvorna revolucija u informacijskim tehnologijama nije nastupila s mikročipovima već s tiskarskim strojem. Izum Johannesa Gutenberga iz 1440. godine omogućio je da informacije postanu dostupne masama, a eksplozija ideja koju je proizveo imala je nenamjerne posljedice i nepredvidljive učinke. ..”

U prvom, drugom i trećem poglavlju razmatraju se neuspjesi predviđanja vezanih za nedavnu financijsku krizu, uspjehe u bejzbolu, te svijet političkih predviđanja – u kojem su neki pristupi dobro funkcionirali dok drugi nisu. Ova tri poglavlja trebala bi nas potaknuti da razmislimo o nekim od temeljnih pitanja problema predviđanja. Kako možemo primijeniti vlastitu prosudbu na podatke – bez da pokleknemo pred vlastitim predrasudama?

Poglavlja od četvrtog do sedmog usmjerena su na dinamične sustave: ponašanje zemljine atmosfere, koja nam donosi naše vremenske prilike; kretanje njenih tektonskih ploča, što može uzrokovati potrese; kompleksnu ljudsku interakciju koja je razlog za ponašanje američkog gospodarstva; te širenje zaraznih bolesti. Ove sustave istražuju neki od naših najboljih znanstvenika.

Osmo, deveto i deseto poglavlje bave se rješenjima – prvo, upoznajući nas sa sportskim kladiteljem koji koristi Bayesov teorem stručnije od mnogih ekonomista ili znanstvenika, a zatim razmatranjem dvije druge igre, šaha i pokera. Zbog toga što imaju strogo definirana pravila, sportovi i igre predstavljaju dobre laboratorije za testiranje naših vještina predviđanja.

O autoru:

Nathaniel Read Silver je američki statističar i pisac koji analizira bejzbol i američke izbore. Osnivač je i glavni urednik bloga FiveThirtyEight i specijalni dopisnik za ABC News. Prvo javno priznanje dobio je za razvoj PECOTA (Player Empirical Comparison and Optimization Test Algorithm) sustava za predviđanje performansi i razvoj karijere igrača bejzbola u Major League Baseball.

Knjiga Signal i šum (Signal and the Noise) objavljena je u rujnu 2012. godine. Ubrzo je došla na popis bestselera New York Timesa i postala broj 1 na Amazon.com listi 2012. godine. Knjiga je 2013. osvojila nagradu Phi Beta Kappa u kategoriji znanost. Prevedena je na jedanaest jezika: kineski (zasebna izdanja u tradicionalnim i pojednostavljenim slovima), češki, finski, njemački, talijanski, poljski, portugalski, rumunjski, ruski i španjolski.

Nakon što je 2000. godine diplomirao na Sveučilištu u Chicagu, Silver je dobio šest počasnih doktorskih titula: Ripon College (2013.), New School (2013.), University of Leuven (2013.), Amherst College (2014.) , Sveučilište Georgetown (2017.) i Kenyon College (2018.).