Čelične konstrukcije – Priručnik – Davor Skejić, Ivica Džeba

autor: prof. dr. sc. Davora Skejić i prof. dr. sc. Ivica Džeba
recenzenti: prof. dr. sc. Ivica Boko, prof. dr. sc. Damir Markulak
broj stranica: 107.
godina izdanja: 2015.
vrsta uveza: meki uvez
jezik: hrvatski
ISBN: 9789536272860

Opis

Čelične konstrukcije – priručnik – Davor Skejić, Ivica Džeba

Sveučilišni priručnik Čelične konstrukcije autora prof. dr. sc. Davora Skejića i prof. dr. sc. Ivice Džebe, s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nastao je za potrebe praktičnog dijela nastave na kolegiju Metalne konstrukcije koji se održava na trećoj godini preddiplomskog studija i predstavlja prvi konkretni susret s metalnim konstrukcijama.

Priručnik je nastao na temelju dugogodišnjeg iskustva autora u edukaciji studenata, ali i u nadzoru i projektiranju čeličnih konstrukcija.

Upravo zbog toga, ovaj priručnik predstavlja osnovu za praktično bavljenje građevinarstvom u području čeličnih konstrukcija.

SAŽETI PRIKAZ KNJIGE

Priručnik Čelične konstrukcije autora Davora Skejića i Ivice Džebe u potpunosti potvrđuje ispunjenje osnovne namjere autora iskazane u predgovoru. Naime, doista se radi se o uspjelom djelu optimalno pripremljenom, kako u smislu opsežnosti tako i relevantnosti danih informacija, za prvi praktičan susret studenata preddiplomskog studija građevinskih fakulteta s metalnim konstrukcijama.

Detaljna pojašnjenja odgovarajućih stručnih termina koji prate njihovu primjenjivost u praksi i često navođenje relevantnih normi, odnosno literaturnih izvora, uvelike olakšavaju korištenje ovog priručnika.

Autori su materiju obradili u pet poglavlja, od kojih su u četiri dana nužna predznanja potrebna za praćenje i razumijevanje načina projektiranja jednostavnije prizemne čelične građevine – hale.

  1. Tako se u prvom poglavlju daje pregled osnovnih građevinskih proizvoda za čelične konstrukcije, a sam je tekst upotpunjen prikladnim slikama koje uvelike pomažu u praktičnom predočenju izgleda pojedinih vrsta čeličnih proizvoda. Za svaku pojedinu vrstu elemenata navedeni su način proizvodnje, relevantna svojstva kao i mogućnosti primjene u realnim konstrukcijama.
  2. Drugo poglavlje ukratko donosi pregled osnovnih svojstava čelika za građevinske konstrukcije u opsegu potrebnom za nesmetano praćenje načina rješavanja numeričkog primjera.
  3. Treće se poglavlje bavi vrlo važnim pitanjem u konstruktorskoj praksi koja se tiče metalnih konstrukcija, a to je osiguranje globalne stabilizacije konstrukcije. Ovo je poglavlje vrlo važno za elementarno razumijevanje principa projektiranja metalnih konstrukcija te mu je sukladno tome dana i odgovarajuća važnost u priručniku. Polazeći od najjednostavnijih oblika prema sve složenijim, autori vrlo slikovito pojašnjavaju nužnost ali i praktične primjere pravilnog rješavanja pitanja globalne stabilizacije konstrukcije.
  4. U četvrtom se poglavlju daje pregled osnovnih djelovanja u zgradarstvu kao i načini njihovog kombiniranja u svrhu određivanja mjerodavnih utjecaja na pojedine konstrukcijske elemente i građevinu u cjelini. Klimatska su djelovanja (snijeg i vjetar) reprezentirana za područje Republike Hrvatske te studenti već pri prvom susretu s načinima određivanja ovih djelovanja mogu steći dojam o važnosti pojedinog djelovanja za odgovarajuća područja naše države.
  5. Konačno, peto poglavlje donosi praktičan primjer projektiranja i proračuna jednostavnije prizemne građevine (hale) uz uvažavanje relevantnih normi i pravila struke. Gdje je god to moguće autori daju nekoliko varijanti mogućnosti rješavanja pojedinog problema te diskutiraju prednosti odnosno posljedice primjene svakog od njih.

 

Čelične konstrukcije – Priručnik – Davor Skejić, Ivica Džeba

12,00  (90,41 kn)

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK

MOLIMO ODABERITE DRŽAVU U KOJOJ VRŠITE NARUDŽBU: