Državničko umijeće – Strategije za svijet koji se mijenja – Margaret Thatcher

Autor: Margaret Thatcher
Broj stranica: 440
Godina izdanja: 2004.
Vrsta uveza: tvrdi uvez
Dimenzije stranica: 16 x 24 cm
Jezik: hrvatski

33,18  (249,99 kn)

1 EUR = 7,53450 HRK

Opis

Državničko umijeće dojmljiva je rasprava iz pera osobe svjetskog formata, u kojoj su na jedinstven način objedinjeni dosljednost i oštroumnost. U razmišljanjima o poukama hladnog rata, Margaret Thatcher opisuje temelje dominacije Amerike teraspravlja o njezinoj trajnoj ulozi. Odmjerava ravnotežu između različitih sudbina Rusije, Kine, Indije i Dalekog istoka. Analizira opasnosti koje proizlaze iz nestabilnosti Balkana, iz odmetničkih država, islamskog ekstremizma i međunarodnog terorizma −te upućuje na strategije za rješavanje tih problema.

Nadalje, ona upozorava na zakulisni utjecaj međunarodnih institucija na štetu nacionalnih država. U istom kontekstu, iz perspektive vlastitog iskustva, ona tumači napetosti tipične za odnose Britanije s Europom te otvoreno iznosi danas dostupne mogućnosti.

 

O autoru:

Margaret Thatcher rođena je 1925. u Granthamu. Uzdigla se do prve žene koja je vodila jednu od ključnih država zapadne demokracije. Pobijedila je na trima uzastopnim izborima i bila na mjestu britanske premijerke dulje od jedanaest godina (1979. – 1990.). Njezino je premijersko razdoblje duboko urezano u britansku povijest.