FILOZOFIJA USPJEHA GRADITELJSKOG PROJEKTA – Mirko Orešković

autor: Mirko Orešković
broj stranica: 211.
godina izdanja: 2023.
vrsta uveza: meki uvez
jezik: hrvatski
ISBN: 978-953-169-533-6

Opis

FILOZOFIJA USPJEHA GRADITELJSKOG PROJEKTA – Mirko Orešković

Nakon kratka uvoda, u kojem navodi interesne sudionike projekta gradnje, dr. sc. Mirko Orešković epistemološki i filozofski pristupa problemu uspjeha graditeljskog projekta razmatrajući ga u takozvanom razgovoru s tražilicom Google. Osim definicije, autor izlaže modele mjerenja uspjeha, jasno pokazuje različite interese i perspektive te ukazuje na to kako su uspjeh i njegovo mjerenje sveobuhvatan, nimalo lak te kompleksan i kompliciran pothvat.

Tijela vlasti, javne uprave, ali i privatni naručitelji uvelike ne razumiju uspjeh. Gledajući međunarodni standard kompetencija iz upravljanja projektima, upravo projektni uspjeh pripada prvoj i ishodišnoj kompetenciji voditelja projekta. Njegovo razumijevanje presudno je za postavljanje zahtjeva i ciljeva, opsega i okvira projekta te svega onoga što nakon toga slijedi. Upravo zato što se uspjeh definira na početku projekta, ulaganja u njegovo definiranje mala su, a važnost velika. Stoga će i ovo djelo znatno utjecati na podizanje projektne kulture u Republici Hrvatskoj.

Autor se u realnom životu, življenju koje poznaje i priznaje objektivna i vidljiva postignuća, dokazao i potvrdio do samog vrha u toj disciplini. Izašao je sada, kako se to u psihologiji kaže, na balkon i gleda na tu stvarnost iz potpuno novoga kuta. Autor se svjesno, možda i intuitivno, otputio u labirint istraživanja ljudske prirode; što su nam motivi i niti vodilje; od onih pragmatičnih – često egzistencijalnih – sjetimo se tvrtke u kojoj je i autor otpočeo svoj radni angažman, u kojoj je krenulo njegovo graditeljsko putovanje, do raskrižja koje vodi na drugu stazu – vlastito bivanje mora imati smisla do one druge obale da se ostavi javno koristan trag. Takve dvojbe opstaju, ali i objašnjavaju graditeljske relacije i postignuća, stvarajući i kulturna dobra koja već danas mijenjaju nabolje, živote budućih generacija. To je poanta i bitna poruka ove knjige i njezina autora.

Djelo je namijenjeno stručnjacima koji istražuju sustave koncipiranja i razvoja graditeljskih projekata te je također korisno štivo svima koji su u svom djelovanju vođeni interesom za iznalaženje optimalnih modela uspostavljanja i razvoja (graditeljskih) projekata te širokoga kruga korisnika, a ne samo onih involviranih u pokretanje i razvoj graditeljskih projekata.

FILOZOFIJA USPJEHA GRADITELJSKOG PROJEKTA – Mirko Orešković

20,00  (150,69 kn)

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK

MOLIMO ODABERITE DRŽAVU U KOJOJ VRŠITE NARUDŽBU: