Gradovi i regije hrvatskog priobalja – Ivo Šimunović, Maja Fredotović, Silvia Golem, Lana Kordić

Autor: Ivo Šimunović, Maja Fredotović, Silvia Golem, Lana Kordić
Broj stranica: 192
Godina izdanja: 2011.
Vrsta uveza: tvrdi uvez
Dimenzije stranica: 22 x 28 cm
Jezik: hrvatski

30,40  (229,05 kn)

1 EUR = 7,53450 HRK

Opis

Gradovi i regije hrvatskog priobalja razmotreni su u knjizi s nekoliko gledišta, s gledišta povijesnih zbivanja, s gledišta geografskih osobitosti prostora kao postojanoga čimbenika u vremenu i prostoru, s gledišta demografskih tokova koja upućuju na dinamičnost društvenih i političkih prilika u razvoju gradova te s ekonomskoga gledišta, koje je vrlo važno za osvjetljivanje prilika u društvu, za tumačenje rasta gradova i brojnih ekonomskih poremećaja koji su djelovali na razvoj gradova i njihovih regija.

Knjiga je podijeljena na tri dijela.

  • U prvome je, radi potpunijega razumijevanja razvoja grada, dan cjeloviti i regionalni prikaz geografije prostora te povijesno-geografski razvoj gradova tijekom stoljeća. U istom je dijelu obrađena demografijagradova te neki sustavni prikazi gradova priobalja. U posljednjem poglavlju prvog dijela knjige obrađene su luke u priobalju kao integralni dijelovi gradova i njihovo povijesno značenje za razvoj gradova, kao i proces metropolitanizacije vodećih gradova priobalja.
  • U drugom dijelu knjige obrađena je opća teorijska i aktualna problematika regija, regionalizacije i regionalizma u nas i u usporedbi s europskim regionalizmom.
  • U trećem su dijelu obrađene aktualne političke regije u priobalju, tj. županije s gledišta stanja u regijama i s gledišta nekih problema funkcioniranja regija u priobalju.

Doprinos je ove knjige ponajprije otvaranje pitanja jadranskog identiteta, tj. istraživanje i afirmacija povijesnih i aktualnih vrijednosti tog prostora kaovažne podloge za kreiranje budućnosti ljudi koji ondje žive. Knjiga je namijenjena svima koji se bave općenito jadranskim pitanjima, posebno s gledišta značenja gradova i regija za razvitak i očuvanje jadranskog prostora.