Hrvatska u društvu znanja – Prijepori i perspektive inovacijske politike – Jadranka Švarc

Autor: Jadranka Švarc
Broj stranica: 164
Godina izdanja: 2009.
Vrsta uveza: meki uvez
Dimenzije stranica: 17 x 24 cm
Jezik: hrvatski

14,60  (110,00 kn)

1 EUR = 7,53450 HRK

Opis

Knjiga je nastala na temelju znanstvenog projekta Društvena evaluacija hrvatskog inovacijskog sustava u funkciji gospodarstva znanja, koji provodi Institut društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba, a financira ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športaod 2007. do 2009. godine.

Svrha je knjige pružiti uvid u alternativnu paradigmu razvoja društva prema gospodarstvu znanja, koja se temelji na postavkama evolutivne i institucionalne ekonomije o endogenom rastu, novoj inovacijskoj paradigmi, te na inovacijskoj politici i konceptu nacionalnog inovacijskog sustava. Stoga je upravljanje inovacijama, a to je primarno zadatak inovacijske politike, najvažniji politički i gospodarski zadatak uopće.

U prvom dijelu knjige daje se uvid u povijesni nastanak inovacijske politike, tj. Od 70-ih godina 20. stoljeća do današnje prakse u sklopu Europske unije i ostalih zemalja te nastanak koncepta nacionalnog inovacijskog sustava. Također se nastoji objasniti i nastanak gospodarstva znanja i objasniti uloga znanja u gospodarskom razvoju od 2. industrijske ili znanstveno-tehnološke revolucije do danas.

U drugom dijelu knjige prati se tranzicija znanstvenih sustava i politika kako bi se objasnio prijelaz od standardne znanstvene politike k inovacijskoj politici, te od standardne interakcijske inovacijske politike k sistemskoj inovacijskoj politici kao najnovijem konceptu. Iznose se i suvremene kritike inovacijske politike te osnovni uzroci prijepora znanstvene i inovacijske politike.

Zadnji dio posvećen je nastanku inovacijske politike u Hrvatskoj, njezinim glavnim karakteristikama, učinkovitosti i perspektivama razvoja. Nastanak inovacijske politike smješta se u širi sociokulturni kontekst i ističu se sociokulturni faktori koji u Hrvatskoj priječe uvođenje inovacijske politike kao modela interakcije znanosti i poduzetništva.

 

O autoru:

Jadranka Švarc doktorirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Inovacijskom politikom i sustavima bavi se dulje od petnaest godina. Od 2005. godine radi u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu, gdje se bavi istraživanjem društvenih aspekata inovacija i inovacijskih sustava.