Klimatizacija – Branislav Todorović

autor: Branislav Todorović
broj stranica: 464
godina izdanja: 2009.
vrsta uveza: meki uvez
dimenzije knjige širina i visina: 15.8cm x 22.9cm
jezik: srpski, latinica

368,00 kn

Opis

Iz sadržaja:

Ventilacija i termičke karakteristike sredine
Sunčevo zračenje i njegov utjecaj na građevinski objekt
Prijenos topline u građevinskim objektima
Izračun toplinskog opterećenja
Vlažan zrak
Priprema zraka za klimatizaciju
Klimatizacijski sustavi
Distribucija zraka u klimatizacijskim prostoru
Razvod zraka u klimatizacijskim sustavima
Rashladni uredjaji i njihova primjena u klimatizaciji
Automatska regulacija
Ponovno korištenje energije
Potrošnja energije u klimatizacijskim sustavima
Održivi razvoj i grijanje , klimatizacija i hlađenje
Literature

Nakon prvog izdanja 1999. godine i rasprodanog drugog izdanja iz 2005. godine, javila se potreba da se ova knjiga pojavi iu trećem izdanju. Uvijek sam pokušavao svako pojavljivanje novih izdanja mojih knjiga bude dopunjeno novim rezultatima ili svoga rada, ili aktualnim dostignućima drugih u svijetu u oblasti koju knjiga obrađuje. To nije bilo lako jer su područja grijanja i klimatizacije godinama postajale sve bogatije, značajnije i predmet sve veće pažnje zbog njihovog udjela u ukupnoj potrošnji energije u zemljama diljem svijeta.

Fundamentalna inženjerska i primijenjena istraživanja su intenzivirana u brojnim laboratorijima u svijetu, uz budno oko inženjera i istrazivača i praćenje razvoja novih tehnologija i opreme u svijetu. Sadržaj i teme kojima bi se obuhvatili odgovarajući rezultati u oblasti klimatizacije, uz potrebna sveobuhvatna teorijska objašnjenja, toliko su prošireni, da jednim dodatkom ovom izdanju ne bih mogao prenijeti i predam čitaocima sve ono što je danas neophodno, a to su, između ostalog, dinamika termičkog ponašanja objekata i sustava HVAC – određivanje mjerenjem i dinamičkim simulacijama energetske učinkovitosti građevinskih objekata koji svojom konstrukcijom i ugrađenim materijalom određuju dinamiku potreba za grijanjem odnosno klimatizacijom; djelomična opterećenja i energetska učinkovitost komponenata, podsustava i sustava; novi sustavi opskrbe energijom, sustavi kogeneracije i trigeneracije uz korištenje obnovljivih izvora energije; održivi sustavi opskrbe energijom, umjetna inteligencija u upravljanju, inteligentne i zelene zgrade i dr.

Očuvanje uvjeta života i opstanka ljudske civilizacije na planeti Zemlji zahtjeva zauzdavanje emisije ugljičnog dioksida i globalne promjene klime, uspostavljanje održivosti sustava opskrbe energijom i neobnovljive materijalima, odnosno prilaz uspostavljanju harmoničnog razvoja koji može osigurati budućnost generacijama koje dolaze. Ipak, manjim dodatkom u 14. poglavlju dat je nagovještaj želje da se pojavi posebna knjiga koja ovu oblast tretira u duhu održivog razvoja.

Odaberi državu / Chose Country