Kompozitori – život i delo – Jessica Duchen, Sonja Marinković i ostali

Autori: Jessica Duchen, Sonja Marinković i ostali
Godina izdanja: 2021.
Broj stranica: 344 str.
Jezik: srpski

121,84  (918,00 kn)

1 EUR = 7,53450 HRK

Opis

Divljenja vredan omaž najistaknutijim svetskim kompozitorima od srednjeg veka do današnjih dana, „Kompozitori” otkrivaju zadivljujuće priče o njihovom životu, ljubavima i delima. Biografski zapisi i živopisni portreti čuvenih kompozitora čitaocima donose obilje zanimljivih činjenica iz života ovih muzičkih genija.

Ova bogato ilustrovana knjiga, pored originalnih muzičkih partitura i lične prepiske, slika domova i mesta gde su radili, ličnih stvari i drugih važnih činjenica, otkriva ključne uticaje, teme i metode rada muzičkih velikana i postavlja njihova dela u širi istorijski i kulturni kontekst. Prožeta društvenim, političkim i ekonomskim prilikama, pred čitaocima otvara širu sliku i rasvetljava ono što je svakog od izvanrednih umetnika poput Vivaldija, Baha, Mocarta, Betovena, Šuberta, Berlioza i mnogih drugih, nadahnulo i podstaklo da stvori muzička remek-dela koja su promenila smer klasične muzike.

No, ova knjiga je utoliko vrednija jer sadrži poglavlje posvećeno muzici u Srbiji, iz pera ugledne profesorke Fakulteta muzičke umetnosti Sonje Marinković. Ona je na maestralan način satkala mozaik života i dela svih izvanrednih umetnika i pregalaca u Srbiji, kao što su Stevan Mokranjac, Petar Konjović, Stvean Hristić, Ljubica Marić, Vasilije Mokranjac i mnogi drugi, koji su nam u nasleđe ostavili dragoceno stvaralaštvo ne samo na polju muzike već i kulture uopšte.