Krautov strojarski priručnik + Nauka o toplini – prvi, drugi i treći svezak – 15% POPUSTA – KOMPLET

Krautov strojarski priručnik

Predgovor jedanaestom izdanju

Ovo 11. hrvatsko izdanje Krautova strojarskog priručnika dopunjeno je prema slovenskom 13. izdanju tako što je aktualizirano poglavlje o kovinskim materijalima gdje su u tablicama dodani stupci s normama EN, a u poglavlju o oblicima kovinskih poluproizvoda dodane su tablice za neke europske profile.

U poglavlju o ležajima tablice su dopunjene podatcima o nosivosti kako ih daje proizvođač. Nanovo je napisano za hrvatsko izdanje poglavlje o mazivima, a novo je i poglavlje o zavarivanju koje je preuzeto prema slovenskom, uz poneka kraćenja.

U poglavlju o ispitivanju materijala umjesto preuzetih JUS-ovih normi uvedene su norme EN odn. ISO preuzete u HRN.

U prvom dijelu priručnika proširena su poglavlja iz matematike i kemije, te djelomice poglavlje o mjernim jedinicama, a poglavlja iz hidrauličnih strojeva i toplinskih uređaja i strojeva sjedinjena su i nanovo prerađena u poglavlje Energetski strojevi.

U hrvatskom je izdanju novina što su poglavlja označena brojevima te slike i tablice, gdje je to bilo potrebno, kako bi slike unutar teksta bile pokretljivije, a korisniku snalaženje pouzdanije.

Jezgra su ovog priručnika brojevni podatci, jednako potrebni za sve stupnjeve naobrazbe, za školu i za preksu. Koliko je koncepcija priručnika sretno pogođena najbolje svjedoče dosadašnja izdanja (14 slovenskih i, s ovim, 11. hrvatskih) u nakladi oko 300 tisuća primjeraka.

Gradivo je priručnika tako koncipirano da sadrži ono što dnevno treba strojarskim inženjerima, tehničarima ili majstorima, te studentima strojarstva i učenicima srednjih tehničkih učilišta. No i drugi stručnjaci, primjerice elektrotehničari, kemičari, građevinari i arhitekti, mogu u ovom priručniku pouzdano i brzo naći mnoge potrebne podatke.

Izdavač se nada da će i ovo izdanje biti dobro primljeno među dosadašnjim a i budućim korisnicima, te ispuniti svoju namjenu i njihova očekivanja.

Zagreb, u Prosincu 2009. Sajema d.o.o.

Nauka o toplini

Fran Bošnjaković (1902. – 1993.) zadužio je hrvatsku i svjetsku javnost svojim znanstvenim i didaktičkim doprinosom na području tehničke termodinamike.

Prije svega treba reći da je on na Tehničkom fakultetu u Zagrebu zasnovao katedru za termodinamiku čiju tradiciju slijede praktično sve današnje katedre za termodinamiku fakulteta koji su iznikli iz Tehničkoga fakulteta, najprije u Zagrebu, a tada i diljem Hrvatske.

Odgojio je cijelu plejadu termodinamičara, čiji pak učenici danas nastavljaju njegovu termodinamičku školu.

Termodinamička škola Frana Bošnjakovića odlikuje se jasnoćom prikaza, sintezom grafičkih i analitičkih metoda kojima se na najzorniji način studentima ali i inženjerima omogućava rješavanje često vrlo zamršenih termodinamičkih problema.

U temelje te škole ugrađen je njegov poznati udžbenik termodinamike čiji je pretisak posljednjega hrvatskog izdanja (sva tri sveska) upravo pred nama.

To fundamentalno djelo doživjelo je više od trideset izdanja na četirima jezicima i u svojem konačnom sadržaju obuhvaća praktično sva područja tehničke termodinamike od prvoga i drugoga glavnog stavka, kružnih procesa, izgaranja i rasplinjavanja, prijelaza topline, vlažnoga zraka, uparivanja otopina i ukapljivanja plinova pa do termodinamike kemijskih reakcija.

Prvo njemačko izdanje izišlo je još 1935. godine, a posljednje 1997.

Sva njemačka izdanja imala su dva dijela s naslovima Technische Thermodynamik.

Između tih dvaju izdanja nalazi se više od trideset uvijek poboljšavanih i proširivanih izdanja knjige na njemačkome i hrvatskome jeziku.

Prvo hrvatsko izdanje izišlo je 1947. godine.

Sva hrvatska izdanja nose naslov “Nauka o toplini” i imala su dva dijela do posljednjega niza koji je razdijeljen na tri dijela od kojih je taj treći dio objavljen 1986. godine.

Iz tih udžbenika učile su brojne generacije inženjera u svijetu, a moglo bi se reći sve u Hrvatskoj.

Treba reći da pri rješavanju bilo kojega toplinskog problema inženjer prvo uzima u ruke Bošnjakovića, a tek kasnije drugu termodinamičku literaturu.

U tim udžbenicima svoja su znanja iz područja tehničke termodinamike stjecale, a i danas još uvijek stječu, mnoge generacije inženjera iz širokoga tehničkog područja, kao što su primjerice energetika, procesna i toplinska tehnika te klimatizacija.

Knjizi je priložen DVD sa trećim sveskom i svim prilozima iz svih svezaka u digitalnom obliku te audio snimkom izlaganja sa V. savjetovanja o energiji održanom u Opatiji 1982. godine.

 

SADRŽAJ;

NAUKA O TOPLINI – Svezak I.
NAUKA O TOPLINI – Svezak II.

SADRŽAJ DVD-a

NAUKA O TOPLINI – Svezak III.
– Zbirka pimjera i rješenja
– Dijagrami

ZBIRKA PRIMJERA I RJEŠENJA I DIJAGRAMI
(Nauka o toplini – Svezak I.)

ZBIRKA PRIMJERA I RJEŠENJA I DIJAGRAMI
(Nauka o toplini – Svezak II.)

AUDIO SNIMKA PREDAVANJA PROF.FRANA BOŠNJAKOVIĆA
(na V.Savjetovanju o energiji održaniom 1982.godine u Grand hotelu Adriatic u Opatiji)

Krautov strojarski priručnik + Nauka o toplini – prvi, drugi i treći svezak – 15% POPUSTA – KOMPLET

105,43  (794,36 kn)

Posebna ponuda na najtraženije naslove iz naše ponude stručne literature.
krautov_strojarski_prirucnik
Krautov strojarski priručnik - Bojan Kraut
autor: Bojan Kraut
broj stranica: 896
godina izdanja: 2009.
vrsta uveza: meki uvez
dimenzije knjige širina i visina: 17,3 cm i 17 cm
jezik: hrvatski
69,89  (526,59 kn)
autor: Fran Bošnjaković broj stranica: 630 vrsta uveza: tvrdi dimenzije knjige širina i visina: 170 x 240 mm jezik: hrvatski
35,54  (267,78 kn)
Popust se odnosi isključivo na kupovinu ovog kompleta.
TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK

MOLIMO ODABERITE DRŽAVU U KOJOJ VRŠITE NARUDŽBU: