Pariška presuda – George M. Taber

Autor: George M. Taber
Broj stranica: 362
Godina izdanja: 2009.
Vrsta uveza: tvrdi uvez
Dimenzije stranica: 16 x 23,5 cm
Jezik: hrvatski

26,41  (198,99 kn)

1 EUR = 7,53450 HRK

Opis

Prije više od 30 godina, točnije 1976. godine, u Parizu se zbio jedan naizgled nevažan događaj. Sve je počelo željom mladog Engleza Stevena Sppurriera da reklamira svoju trgovinu vinima i školu za sommeliere. Odlučio je organizirati natjecanje nepoznatih kalifornijskih i čuvenih francuskih vina.

Ono što je trebalo izgledati kao zabava preraslo je u nešto što je revolucioniralo svijet vina. Devet vrhunskih francuskih stručnjaka i sommeliera degustiralo je vina iz neoznačenih boca i s neprikrivenimomalovažavanjem komentirali su ona za koja su bili sigurni da su kalifornijska. „Definitivno Kalifornija, nema mirisa.“, rekao je jedan od članova žirija komentirajući francusko vino. „ Ah, natrag u Francusku!“ uzviknuo je drugi za Chardonnay iz Kalifornije.

Malo je reći da su rezultati degustacije bili iznenađenje. Bili su šokantni: kalifornijska su vina u obje natjecateljske kategorije, među bijelim i crnim, ocijenjena boljima. Kreator bijelog pobjednika, Chardonnaya-berba 1973., bio je Mike Grgich, acrnog Cabernet Sauvignona Warren Winiarski.

Francuzi su učinili sve što su mogli kako bi prikrili rezultate. Možda bi im to uspjelo da degustaciju nije pratio jedan (jedini) američki novinar Time-a. Bio je to George M. Taber. Vijest o neobičnoj degustaciji nije osvanula samo na naslovnici njegova lista, već i na naslovnicama svih svjetskih novina. Novinski je članak prerasta u knjigu Georgea M. Tabera Pariška presuda. Tu je knjigu britanski časopis Decanter proglasio knjigom godine 2006.