Postanak vrsta prirodnim odabirom ili očuvanje povlaštenih rasa u borbi za život – Charles Darwin

Autor: Charles Darwin
Broj stranica: 536
Godina izdanja: 2008.
Vrsta uveza: tvrdi uvez
Dimenzije stranica: 15 x 23 cm
Jezik: hrvatski

23,89  (180,00 kn)

1 EUR = 7,53450 HRK

Opis

Knjigu POSTANAK VRSTA prirodnim odabirom ili očuvanje povlaštenih rasa u borbi za život preveo je s engleskog jezika dr. Josip Balabanić povodom 200. godišnjice Darwinova rođenja i 150. godišnjice izlaska ove knjige.

 

Iz recenzija

„To je posljednji tekst koji je izašao iz Darwinova pera. Opsežniji je od prvoga izdanja: dodano je čak jedno posve novo poglavlje (sedmo), a neka su druga dijelom izmijenjena i znatno proširena. Općenito se smatra da je to, šesto izdanje prikladnije za širu čitalačku publiku, bolje je usklađeno za potrebeškolske i (visokoškolske) mladeži – konačno, to je završna Darwinova verzija (što i sam Darwin objašnjava u uvodu), pa i ta činjenica govori sama za sebe. … Opravdanje i potrebu za novim prijevodom vidim u nekoliko činjenica: prvo, riječ je o knjizi u kojoj su prvi put sustavno i za ono vrijeme iscrpno izneseni dokazi u prilog evoluciji života na Zemlji: drugo, u njoj su postavljena temeljna načela i objašnjen je mehanizam moderne, danas prihvaćene teorije evolucije: treće, time je to postala novaznanstvena paradigma, koja je definitivno oborila dotadašnji, stari fiksizam, tj. vjerovanje u nepromjenjivost vrsta (ili barem vjerovanje u nepromjenjivost «bîti» vrsta): četvrto, većina kasnijih diskusija, eventualnih prigovora nekih autora, ali i dogradnji na Darwinove temelje od drugih, odnosi se upravo na to zadnje, šesto izdanje. … Skupnim izdanjem dvaju Darwinovih djela dobivamo rijetku priliku da ih oba upoznamo istodobno. Bit će to izdavački pothvat na koji ćemo zaista moći biti ponosni, jednako zbog aktualnosti tematike, kao i zbog kvalitete (ljepote) prijevoda.“
— prof. dr. sc. Ivan Gušić, član HAZU

„Knjiga Charlesa Darwina Postanak vrsta, uz Bibliju i pokoju drugu knjigu, vjerojatno je najutjecajnija knjiga ikada napisana u povijesti civilizacije. Njegovo djelo nema samo povijesnu vrijednost, ono je i danas neiscrpno vrelo, paradigma novijih istraživanja na brojnim drugim znanstvenim područjima, uključujući i društvene znanosti. Daniel Dennett, danas vodeći filozof, nazvao je Darwinovu knjigu univerzalnom kiselinom u kojoj se otapaju sve ostale teorije, a američki biolog Dobzhansky jednom je primijetio kako «ništa nema smisla osim u svjetlu darvinističke evolucije».”
— prof. dr. sc. Darko Polšek, Katedra za antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu