Računalstvo – Paul E. Ceruzzi

  • Autor: Paul E. Ceruzzi
  • Godina izdanja: 2022
  • Broj stranica: 198
  • Jezik: hrvatski

158,00 kn (20,97 €)

1 EUR = 7,53450 HRK

Opis

Povijest računanja se nikada ne može napisati u cijelosti. Novi događaji tu povijest mijenjaju već tijekom njezina pisanja, čineći svaki pokušaj oblikovanja koherentne pripovijesti zastarjelim. Prije deset godina povijesne su se pripovijesti usredotočavale na računalni hardver i softver, s naglaskom na korporaciju IBM i njezine takmace, uključujući Microsoft.

To se više ne čini toliko značajnim, iako i te teme ostaju važne. Prije pet godina narativi su se usredotočavali na „Internet”, posebno u kombinaciji s World Wide Webom i mrežnim bazama podataka. Samostalna računala bila su važna, ali mreža i njezini učinci bile su primarne teme od interesa. To se promijenilo još jednom, s naglaskom na distribuiranoj mreži tzv. ručnih uređaja, povezanih s računalnim oblakom velikih baza podataka, satelitskim sustavima za pozicioniranje i još mnogo toga. U Sjedinjenim Državama prijenosni uređaji nazivaju se „pametnim telefonima” – ime dolazi od uređaja od kojih su potekli – ali čini se da je od svega što oni rade sâmo telefoniranje najmanje zanimljivo.

Knjiga prikazuje sažetak razvoja digitalnog informacijskog doba kroz prizmu četiriju tema – digitalizacije, konvergencije tehnologija, elektronike čvrstog stanja i sučelja čovjek-stroj.

O autoru

PAUL E. CERUZZI je kustos Nacionalnog muzeja zrakoplovstva i svemira pri institutu Smithsonian, Washington, D.C. Autor je knjiga A History of Modern Computing i Internet Alley: High Technology in Tysons Corner, 1945.-2005., obje u izdanju MIT Pressa te drugih knjiga.

Odaberi državu / Chose Country