Vinarstvo – Stanislava Herjavec

Uvez: tvrdi
Stranice: 368.
Godina izdanja: 2019.
Format: 24 x 19 cm
Koautor poglavlja: Luna Maslov Bandić

38,49  (290,00 kn)

1 EUR = 7,53450 HRK

Opis

Knjiga „Vinarstvo” složena je u trinaest poglavlja koja svojim logičnim slijedom i lakoćom uvode korisnika u problematiku tehničko-tehnoloških čimbenika, od uvodnih, povijesnih i zakonskih natuknica, zatim vinskih podruma s opremom i njezinom svrhovitom uporabom u postupku primarne prerade grožđa, tretmana s moštom, vinifikaciji, doradi i čuvanju vina.

Posebno želimo istaknuti osvrt na praćenje tijeka fiziološke zrelosti grožđa prije berbe i ocjenu trenutka tehnološke dozrelosti kao neizostavne sastavnice kakvoće proizvedenih vina u uvjetima zadanog teroara (terroira). Razložno je prikazana uloga sumpora u vinarstvu s osvrtom na zdravstvene aspekte. Uz mikrobiologiju vina kao neizostavnog čimbenika pozornosti u tehnologiji grožđa i vina, cjelovitim pristupom je obrađen kemijski sastav grožđa, mošta i vina kao osnova u poimanju nužnosti promjene enoloških sredstava, kemizma alkoholne fermentacije, bolesti i mana vina te senzornog vrednovanja zgotovljenih vina.

Na kraju, obrađen je sediment vinove loze u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na tip i karakter vina koja se dobivaju od pojedinih sorata, uzgajanih u posebnostima ekoloških uvjeta.

Iz svega proizlazi da će knjiga „Vinarstvo“ vrlo dobro poslužiti studentima u njihovu vremenu školovanja na svim hrvatskim fakultetima i veleučilištima na kojima se predaje vinarstvo, ali kao i neizbježno štivo stručnjaka enologa u manjim ili većim prerađivačko-dorađivačkim vinarijama te zaljubljenicima željnim enološke dokučivosti.

Pisana je na izvorima svjetske i domaće znanstvene i stručne literature koristeći se pri tome rezultatima vlastitih istraživanja autora i u praksi stečenih spoznaja, što je čini izvornim uratkom sličnim kao i u drugim zemljama svijeta.

Stoga s posebnim zadovoljstvom preporučujemo  ovo izuzetno djelo iz vinarstva autorice prof. dr. sc. Stanislave Herjavec, višegodišnje nastavnice na kolegiju Vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu i koautorice poglavlja Kemijski sastav grožđa, mošta i vina, doc. dr. sc. Lune Maslov Bandić, nastavnice na kolegijima Kemija istog fakulteta.