Voćarstvo – Ivo Krpina i suradnici

  • Autori: Ivo Krpina i suradnici
  • Godina izdanja: 2004.
  • Broj stranica:  448
  • Jezik: hrvatski

46,45  (349,98 kn)

1 EUR = 7,53450 HRK

Opis

Knjiga “Voćarstvo” autora dr.sc. Ive Krpine i suradnika, kompleksna je i jedinstvena zbirka studija o tehnologiji proizvodnje i uzgoju voća obrađena sa proizvodnog, tržnog i ekonomskog aspekta. Knjiga nudi detaljan dokumentacijski materijal, vlastita istraživanja, rezultate praktičnog dugogodišnjeg rada, temeljito poznavanje svjetskih dometa i kompleksnu obradu ukupne voćarske problematike. Za svaku voćarsku vrstu priložen je financijski pokazatelj, tj. troškovnik podizanja voćnjaka, kalkulacija proizvodnje, dinamika priroda, te račun rentabiliteta. Također svaka je vrsta obrađena kroz ispitivanje ekoloških uvjeta uzgoja, pripreme tla i sadnje, izbor sorata, podloga i uzgojnog oblika. Prikazan je tehnološki proces sadnje, formiranja stabala, ishrane, održavanja tla, zaštite, od početka do eksploatacije voćnjaka u punoj rodnosti. S obzirom na opsežnost materije koju obrađuje, knjiga može poslužiti studentima agronomije, ali i proizvođačima voća manjih i većih gospodarstava.

“Hrvatska ima i apsolutno i relativno najskromniju proizvodnju voća u usporedbi sa susjednim zemljama. Voćarstvo može, prihvate li ga naši proizvođači, pomoći mnogim obiteljima da svoje članove zaposle na visoko profitabilni posao, a time učine mnogo za opći prosperitet naše zemlje. Ugodna mi je dužnost preporučiti ovu knjigu.”

prof. dr. Ivan Ciglar

“Razvoj, organiziranost i edukacija privatnog sektora je preduvjet unapređivanju voćarske proizvodnje. Ova knjiga nije samo znanstvena studija ili udžbenik, nego pravi putokaz za suvremenu voćarsku proizvodnju za voćare amatere i profesionalce. Aktiviranjem i aplikacijom u praksi ovih stručnih saznanja, temeljito će se izmijeniti ukupna fizionomija našeg voćarstva.”

prof. dr. Ante Grle