Dinamika konstrukcija – Potresno inženjerstvo – Aerodinamika – Konstrukcijske euronorme – Mehmed Čaušević

autor: Mehmed Čaušević
broj stranica: 626
godina izdanja: 2014.
vrsta uveza: tvrdi uvez
dimenzije knjige širina i visina: 21 cm i 29 cm
jezik: hrvatski

34,84  (262,50 kn)

1 EUR = 7,53450 HRK

Opis

Knjiga je namijenjena kako studentima diplomskog studija na građevinskim fakultetima za kolegije Dinamika konstrukcija i Potresno inženjerstvo, tako i za potrebe projektanata konstruktora u praksi.

Osim toga, dijelovi knjige prilagođeni su gradivu poslijediplomskog doktorskog studija na Građevinskom fakultetu u Rijeci.

U prvom su poglavlju knjige izložene linearne oscilacije točke, i to postupnim usložnjavanjem gradiva, u drugom su poglavlju izložene sve vrste dinamičkih opterećenja te je s time u vezi u trećem poglavlju objašnjeno kada se u Dinamici konstrukcija koristi termin oscilacija, a kada termin vibracija.

U poglavljima 4 do 11 izloženo je gradivo počevši od diskretnih sustava s više stupnjeva te se objašjava pojam “Shear building”.

U 14. poglavlju izložena je Europska norma za projektianje zgrada u sizmičkim područjima.

U 15. poglavlju prikazana je dinamička analiza mostova i vijadukata na koje djeluju sile potresa. Budući da su u odnosu na europsku prednormu u europskoj normi uvedene i nelinearne metode proračuna konstukcija u potresnim područima, one se u 16. poglavlju detaljno prikazuju.

U 17. poglavlju obraeni su američki propisi Uniform Building Code, jer su njima propisani parametri s kojima se mogu projektirati građevinske konstrukcije u seizmičkim područjima širom svijeta.

U 18. poglavlju izloženi s najvažniji pojmovi iuz mehanike stišljivog fluida u opsegu potrebnom da inženjer konstruktor lakše savlada odredbe europskih normi koje se odnose na proračun mostova i vijadukata te proračun vitkih čeličnih konstrukcija.

Gradivo u knjizi sadrži numeričke primjere.