Terestričko lasersko skeniranje u inženjerstvu – Marko Pejić

autor: Marko Pejić
broj stranica: 152
godina izdanja: 2022.
vrsta uveza:
jezik: srpski, latinica

Opis

Predgovor

Udžbenik je namenjen studentima akademskih studija geodezije i geoinformatike kao osnovna literatura za predmet Terestričko lasersko skeniranje u inženjerstvu i kao dodatna za predmet Modeliranje objekata u 3D prostoru. Mogu ga koristiti i studenti drugih fakulteta i ostala zainteresovana stručna javnost.

Udžbenik je rezultat dugogodišnjeg naučnog i stručnog iskustva autora u oblasti geodetskog inženjerstva. Većina materijala potiče iz doktorske disertacije koju je autor odbranio 2013. godine na temu: Tačnost modeliranja objekata tehnologijom terestričkog laserskog skeniranja. Tokom 2015. godine tekst se prvi put pojavio u formi skripte čiji je
osnovni zadatak bio da obezbedi osnovu za učenje studentima koji su pohađali tada novoformirane izborne predmete na Građevinskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu iz ove oblasti. Time je u velikoj meri prevaziđen problem nedostatka literature, posebno na srpskom jeziku, obzirom da je terestričko lasersko skeniranje relativno mlada metoda u geodeziji.

Posebna zahvalnost pripada recenzentima udžbenika prof. dr Branku Božiću i v. prof. dr. Željku Cvijetinoviću na detaljnom pregledu materijala i pružanju korisnih sugestija.

U udžbeniku su date osnove tehnologije TLS, matematički modeli opažanja, registracije i georeferenciranja. Predstavljeni su i analizirani različiti izvori grešaka merenja TLS koji potiþu od instrumenta, sredine, objekta skeniranja i metodologije registracije i georeferenciranja. Predstavljena su dostignuća i ograničenja kalibracije TLS. Date su osnovne postavke 3D modeliranja oblaka tačaka tehnikama MNK uklapanja površi i zapreminskog modeliranja.

Udžbenik je podeljen u 8 poglavlja, uključujući uvodno i zaključno poglavlje. Poglavlja od 2 do 6, pored opštih teorijskih razmatranja, sadrže i najvažnije rezultate i zaključke istraživanja relevantnih autora.

Terestričko lasersko skeniranje u inženjerstvu – Marko Pejić

33,18  (249,99 kn)

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK

MOLIMO ODABERITE DRŽAVU U KOJOJ VRŠITE NARUDŽBU: